УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Від нашого світла залежить світлість днів майбутньої Церкви і України», - єпископ Йосиф Мілян у Броварах

10.02.2020 12:58
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
4
«Сьогоднішній празник - це не тільки спомин про архиєреїв, які постали перед Церквою як світочі, які вміли провадити людей. Вони вели Божий народ своїм життям, світлом Божих Заповідей та Божого Слова. Провадили людей до Божого Царства, до Його Світла та до вічності», - сказав 9 лютого 2020 року владика Йосиф Мілян, єпископ-помічник Київської архиєпархії, у парафії Трьох святителів УГКЦ у Броварах під час Божественної Літургії з нагоди парафіяльного свята.

Разом з владикою на Літургії співслужили місцеві священники на чолі з парохом протоієреєм Олегом Панчиняком і запрошене духовенство. Участь у молитві взяло чимало місцевих греко-католиків і гостей парафії.

У своїй проповіді владика звернув увагу на євангельський заклик Ісуса Христа: «Нехай світить перед людьми ваше світло, щоб вони, бачивши ваші добрі вчинки, прославляли вашого Отця, що на небі».

Роздумуючи над цим фрагментом, владика зауважив, що сьогоднішній людині видається, що їй достатньо того, що має: «Ми втрачаємо цінності, а разом із тим - потребу бути світлом, ходити світлом і боротися за світло».

Відтак єпископ навів цитату одного праведника: «Спасися ти і спасуться навколо тебе тисячі». Проповідник зазначив, що сьогодні не конечно комусь особливо проповідувати і навертати когось. «Навіть у храмі мало хто любить довгі проповіді. Людина мусить сама осмислити потребу світла, потребу прекрасного, чудового, гарного та милозвучного. Тому цей світ є і буде таким, якими будемо в ньому ми», - наголосив архиєрей.

Далі владика звернув увагу на постаті Трьох святителів. «Мабуть, ці три мужі, ці три стовпи Церкви, були настільки світлими особами, що давали конкретній людині добрий приклад», - наголосив єпископ-помічник Київський.

Ведучи далі, архиєрей зазначив, що святитель - це той, хто через рукоположення передає від Христа та апостолів можливість перевтілювати хліб на Тіло Христове, а вино - на Його Кров. Проповідник пояснив, що відбувається це за ласкою Святого Духа. «Це ті святителі, які мають право від апостольських часів з покладанням рук примножувати та народжувати Церкву в образі майбутнього священника. Це ті святителі, через руки котрих продовжується апостольство від самого Ісуса Христа», - наголосив протосинкел Київської архиєпархії.

«Святкуючи сьогодні їхню пам’ять, - продовжив владика, - маємо не тільки згадувати їхні імена, шануючи і славлячи їхні особистості. Найперше маємо набратися від них прикладу, щоб самим світити. Бо Господь не тільки каже, що «ви є світлом для світу», не тільки каже «будьте світлом». Христос каже: «Ви є сіллю землі». Не думаймо собі, що коли в нашому єстві ми зауважили щось темне, то це не біда. Неправда! Адже каже Христос у Святому Євангелії устами своїх апостолів: «Якщо в тебе око темне, то ціле єство буде твоє темне». Боріться за світло Боже у нашому єстві. Борімося за світлість думок наших слів і наших життєвих кроків. Бо від нашого світла залежить світлість днів майбутньої Церкви і України».

Завершуючи проповідь, архиєрей наголосив: «Якщо будемо своїм дітям світити добром та позитивом, то ореол Христової Церкви буде їм яскраво світити. Тоді вони будуть набиратися світла від Бога та від досвіду Церкви, щоб поборювали ніч, тобто гріх, а цим самим прославляли Господа».

Пресслужба Київської архиєпархії


Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні