УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Пастки кредитів: що про них потрібно знати...

08.08.2019 11:23
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
1
Основи фінансової грамотності на сьогодні необхідні кожному для впорядкування питань, пов’язаних не лише з грошима, а й із пріоритетами, самоорганізацією, відповідальністю і, як результат, із душевним спокоєм. Для цього не потрібні якісь особливі знання з фінансів. Достатньо розуміти механізми і знати елементарні речі. Це як фіззарядка, необхідна кожному, для якої не потрібні спортивні рекорди. Початки фінансових знань і навичок у програмі «Психологічна порадня» в ефірі «Воскресіння. Живе радіо» від фінансового експерта Олександри Грузевич. Наразі – перша частина курсу – «Про кредити».

Кредити – те, чого багато хто боїться, але, долаючи сумніви, бере. А дехто – втягується, як в азартну гру. Варто прийняти як факт: ми живемо в культурі споживання, де пропозиція часто перевищує наші можливості. Щобільше, можна говорити про консюмеризм: споживання як ідеологію, спонукання купувати все більше, своєрідну споживацьку булімію. І от, коли коштів недостатньо, з’являється «чарівна паличка» – кредит, який, за рекламними обіцянками, можна взяти дуже просто – достатньо лише бажання щось придбати вже і негайно. Так, кредити – це пастка, яка експлуатує людські слабкості й бажання. З другого боку, це – лише інструмент, який можна використовувати, знаючи, як він працює.

«У цілому, кредити – це не добре, але все залежить від конкретного випадку і ситуації, – каже Олександра. – Якщо йдеться, наприклад, про придбання нерухомості, то взяти кредит – цілком прийнятне рішення, зокрема, якщо є певна накопичена сума – 30, 50 чи 70 % від вартості квартири чи будинку. Якщо взяти такий кредит на довший період і погашати невеликими щомісячними сумами, це не буде катастрофою для сімейного бюджету. Не заохочую такі кредити брати, але такий сценарій і рішення – цілком виправдані…».

Що ж виправданим не є? Наприклад, придбання найновішої моделі айфона за умови, що це не перша необхідність. Якщо це лише забаганка й миттєве бажання, такий кредит зло. Якщо ж гаджет потрібний для роботи, тоді варто зважитися на покупку і прийняти відповідальне рішення. Знову ж таки, не «купуючись» на останню модель чи рекламне сяєво. «Все треба зважувати», – каже Олександра.

Ще одна пастка, яка ґрунтується на людській природі та її слабкостях, – кредитні картки. У «мінус» зайти дуже легко. Звичайно, якщо вчасно схаменутися, то дефіцит можна легко погасити. Проте дефіцит у 50, 100 чи й більше тисяч гривень при зарплаті у 10 – це вже проблема.

Така ж пастка – безкоштовне розтермінування та товарні кредити з нульовою ставкою. Олександра попереджає, що так не буває. Торгівля – це бізнес, основна мета якого – прибуток. Фінансові установи – банки, кредитні спілки, ломбарди тощо – теж бізнес. Тому за все «безкоштовне» доведеться платити в будь-якому випадку. Пастки заховані в нерозумінні (чи небажанні розуміти) простих речей: які відсотки платяться, які тарифи, терміни, зобов'язання тощо.

«Якщо берете кредит, треба звернути увагу на такі моменти: відсотки, тарифи, комісії, – радить Олександра. – Якщо вам кажуть про нульові ставки, то це не так. Додаткова плата буде в тій чи тій прихованій формі. За зняття готівки, перерахунок кредитних коштів, поповнення кредитної картки завжди нараховують комісійні».

Тому, коли все ж звертаєтеся до послуг банку за кредитом, відразу варто, як мінімум, з'ясувати:

– якою буде комісія при поповненні картки чи зняття коштів;

– скільки доведеться платити, розраховуючись за кредитні кошти загалом;

– терміни і дати погашення кредиту;

– розміри штрафів у разі непогашення кредиту вчасно.

«Про все це в разі оформлення кредиту працівник банку скаже, якщо запитаєте. Якщо не запитаєте, то може й не сказати, – попереджує Олександра. – Проте відповідальність за прийняття рішення у будь-якому випадку лягає на людину, яка ставить підпис. Тому потрібно навчитися ставити ці запитання і не боятися чи не встидатися це робити. Підпис – це ваше слово, і якщо ви його ставите, то повинні розуміти під чим підписуєтеся. Тому "швиденько підписати ось тут" можна лише після детального вивчення документа. Інакше це призведе до нерозуміння і боргових "ям"».

Що ж робити, якщо ви все-таки потрапили у кредитну боргову «яму»?

Олександра подає загальний алгоритм рішень і дій:

  1. Зрозуміти, скільки у вас боргів за кредитами, порахувати кредитні картки (оскільки в багатьох їх буває від двох до чотирьох-п’яти), тобто провести своєрідний аудит свого фінансового становища.
  2. З’ясувати відсотки, які ви виплачуєте за кожен із цих кредитів, оцінити їх, зокрема найдорожчий і найдешевший.
  3. Для виплати відсотків чи погашення кредиту ухилятися від нового кредиту, а отже, взяття нового боргового зобов’язання.
  4. Зосередитися на можливостях додаткового заробітку і доходу – це може відкрити нові перспективи не лише у фінансовому, а й професійному та особистісному зрості.

«Немає безвихідних ситуацій – завжди є два чи більше варіантів виходу. Просто у стані паніки чи незнання ми їх не бачимо, – каже експертка. – Якщо маєте кредит і не можете з нього вийти, не впадайте у відчай. Цифри люблять аналіз, і як тільки все буде проаналізовано, стане набагато спокійніше та легше. Навіть у патових ситуаціях рішення є. Причому в результаті погашається і борг, і починають зростати реальні доходи».

Повний стрім програми можна подивитися тут:

 

reradio.com.ua/news/9865


Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні