УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Про внесок слуги Божого о. Кирила Селецького в розвиток дошкільної освіти на Галичині говорили на конференції у с. Потеличі

13.06.2018 10:38
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
0
12 червня 2018 року в Благодійному греко-католицькому дитячому садку імені о. Кирила Селецького (с. Потелич, Сокальсько-Жовківська єпархія) відбулася конференція на тему «Внесок слуги Божого о. Кирила Селецького в розвиток дошкільної освіти на Галичині».

Почесними учасниками заходу були головна настоятелька Згромадження сестер святого Йосифа с. Єлисавета Бігун, о. Василь Крушельницький, представник місцевого єпархіального уряду й с. Христофора Буштин, голова Патріаршої комісії освіти й виховання УГКЦ.

Біографію о. Кирила на основі маловідомих архівних джерел висвітлила с. Маркіяна Василишин, постулятор у справі беатифікації слуги Божого. Про стан дошкільного виховання в Галичині кінця XIX – початку XX ст. доповіла Анна Федорович, к. пед. н., доцент кафедри загальної педагогіки та дошкільної освіти  ДДПУ імені І. Франка. Історію заснування першої захоронки на Галичині при домі сестер служебниць в Жужелі на основі архівних світлин та перших Правил почули учасники конференції з уст с. Філомени Чворсюк, СНДМ.

Надія Дудник, к. пед. н., доцент кафедри загальної педагогіки та дошкільної освіти  ДДПУ імені І. Франка проаналізувала виховний зміст дитячих оповідань о. Селецького. За останні два роки у видавництві «Свічадо» вийшли друком «Божі Заповіді в оповідках», «Відкриття Америки»«Пригоди Джеймса Кука, або Що може сильна воля та постійна праця».

Особливості педагогіки о. Кирила, яка базувалася на євангельських заповідях «Будьте досконалі» і «Шукайте найперше Божого Царства», висвітлив о. Юрій Завійський, духівник ЗДО «Ангелятко», м. Дрогобич.

Хоча й не при кожному домі, як заповідав отець-засновник Селецький, але його духовні дочки сестри служебниці та йосифітки провадять дитячі садки. Про діяльність сучасних закладів дошкільної освіти Згромадження сестер святого Йосифа в Королево (Закарпаття), Дрогобичі й Потеличі розповіла с. Євфросинія Сеник, ЗССЙ. Учасники конференції, оглядаючи приміщення та слухаючи концертний виступ вихованців дитячого садка імені о. Кирила, який якнайкраще прийняв гостей, наочно переконалися, що діло захоронок, розпочате в 1893 році слугою Божим, є насправді благословенним і зроджує добрі плоди.

с. Євфросинія Сеник


Останні публікації

Популярні