УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

«Ми, на жаль, не можемо поки що разом служити Літургію, але колядувати разом точно можемо!» — Глава УГКЦ про колядки як елемент єдності

08.01.2018 07:50
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
7
Колядка повинна вивести нас на вулиці, привести нас до сусіда, до ближнього, аби ділитися різдвяною радістю з ближніми. І це є один зі способів, як будувати єдність, спільноту і як будувати нашу Україну.

Таку думку висловив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у різдвяному інтерв’ю для радіо «Марія».

Предстоятель УГКЦ розповів, що перша колядка, яку він вивчив у житті, - «Нова радість стала». «В околицях Стрийщини, де я народився, – це є найбільш популярна дитяча колядка. Для мене вона була таким першим різдвяним катехизмом. Насамперед я зрозумів, що це якась радість, що Різдво є радісним святом. Друге – колядка переспівує саму Біблійну подію народження Ісуса Христа. І співаючи під вікнами, ми наче дивилися картину, яку ця колядка малює перед нашими очима».

З одного боку, вважає Глава Церкви, колядка – це традиція, з іншого – також євангелізація, народний віршований спосіб, у який передається ця євангельська звістка – добра новина про народження Спасителя.

Блаженніший Святослав розповів, що, за його дослідженням, українські колядки народилися на Київщині. Це є наддніпрянська традиція, зокрема Києво-Могилянської академії. Лише пізніше вони поширилися по цілій Україні. Лише через те, що українська культура була нещадно знищена, зокрема на теренах Центральної, Східної, Південної України, то Західна Україна певною мірою це врятувала...

«Але сьогодні вся Україна колядує. Кожен регіон має свої колядки. За моїми спостереженнями, колядка зачіпає глибокі струни національної не тільки свідомості, а й підсвідомості. Це щось таке, що торкає за живе усіх, незалежно від церкви чи регіону. І колядують усі. Ми також маємо багато спільних українсько-польський колядок, які мають одну й ту ж мелодію і слова», – розповів Глава Церкви.

Тому, на його думку, українська коляда – великий скарб. З одного боку, це елемент народної побожності. Бо часто в різдвяний час, розпочинаючи трапезу, ми співаємо колядку і закінчуючи трапезу, кінцева молитва теж звучить у формі колядки.

«Це також спосіб універсального спілкування українців в Україні і за кордоном. Це є мостик між різними Церквами, конфесіями, традиціями, бо ми, на жаль, не можемо поки що разом служити Літургію, але колядувати разом точно можемо! Тому я завжди заохочую наших вірних, як мене колись вчили дома, у різдвяну ніч ніколи не засиджуватися дома за столом. Зараз багато людей є залежними від гаджетів, смартфонів, соціальних мереж, які заважають їм вийти на вулицю і поспілкуватися з живими особами. Але саме колядка повинна вивести нас на вулиці», – просить застановитися Предстоятель УГКЦ.

 

Департамент інформації УГКЦ


 

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні