УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

У Дрогобичі на Львівщині відбулася проща монашества УГКЦ

12.02.2017 20:02
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
8
11 лютого в м. Дрогобич Божественною Літургією в Катедральному соборі Пресвятої Трійці розпочалася проща монашества УГКЦ. Богослужіння очолив Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ.
Зображення 1 / 6 Користуйтеся клавішами для перегляду

З ним співслужили: владика Тарас, Єпарх Стрийський, владика Михаїл, Екзарх Одеський, владика Григорій, Єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії, владики Богдан, Єпископ-помічник Стрийської єпархії, і владика Володимир, Єпископ-помічник Львівської архиєпархії. Участь у прощі взяли близько 300 богопосвячених осіб.

Під час проповіді Блаженніший Святослав пригадав присутнім, що в дрогобицькому храмі Пресвятої Трійці в середині ХХ ст. своє священиче й монаше служіння звершували дрогобицькі мученики: блаженні Северин, Яким і Віталій. Ця святиня стала для блаженних гетсиманським садом, в якому нечестивці наклали на них руки і повели на страждання.

«Важко собі уявити, що вони тоді переживали, коли йшли за Христом до кінця. У цю хвилину руйнується все те, що пов'язує наше релігійне життя із зовнішніми проявами», – сказав проповідник. Навіть більше, у момент страждання виявляється глибина серця людини. Тому Глава УГКЦ закликав богопосвячених осіб: «Плекайте не те, що зовнішнє, бо воно промине, але дар Духа Святого, на основі якого зродилося ваше покликання. Адже в момент мучеництва проявиться найпотаємніший намір вашого серця».

Блаженніший Святослав пригадав присутнім слова апостола Петра, згідно з якими Господь дав християнам можливість стати «учасниками Божої природи» (2 Пт. 1, 4). «Нам Господь Бог подарував не те, що Він має, а те, ким Він є. Він дарував нам Себе. Це є основою християнського богопосвяченого життя», – наголосив проповідник.

Далі Блаженніший Святослав продовжив роздумувати над словами з послання св. Петра: «Докладіть усі ваші старання і зрощуйте у вашій вірі чесноту, а в чесноті пізнання, у пізнанні – стриманість, у стриманості терпеливість, у терпеливості побожність, у побожності братолюбство, в братолюбстві загальну любов» (2 Пт. 1, 5-7).

Коли християнину бракує терпеливості, це означає, що спершу йому забракло чесноти пізнання. Коли ж бракує братньої чи сестринської любові, це означає, що немає справжньої побожності в нашій стриманності й богопосвяті. «Вершиною досконалості є справжня любов, яку ви повинні виявити як вершину нашого посвяченого Богові життя», – сказав проповідник до богопосвячених осіб.

Предстоятель УГКЦ закликав присутніх на основі згаданих слів апостола Петра зробити іспит сумління, щоб зрозуміти, як далеко кожен пройшов дорогою досконалості. Дрогобицькі мученики сягнули вершини досконалості. Їх смерть явила справжню, божественну любов, якою вони полюбили до кінця. «На тілі одного з них мучителі вирізали хрест, той самий хрест, який вони колись носили ззовні на своєму монашому габіті, той хрест виявив до кінця внутрішній світ, який вони носили у собі», – сказав у підсумку Блаженніший Святослав.

Після завершення богослужіння владика Михайло, Екзарх Одеський та голова Патріаршої комісії у справах монашества, подякував Блаженнішому Святославу за очолювання прощі монашества до Дрогобича.

Відтак учасники прощі, несучи ікони та мощі новомучеників, процесійно вирушили до храму Святих апостолів Петра і Павла, де відбувся Молебень до новомучеників. Опісля богопосвячені особи прибули до меморіалу «Тюрма на Стрийській», де Блаженніший Святослав відслужив панахиду за невинно убієнних.

Завершилася Проща монашества УГКЦ конференцією в Народному домі імені І. Франка.

Прес-служба Самбірсько-Дрогобицької єпархії
sde.org.ua

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні