УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Презентуємо документальний фільм «Володимир Стернюк: служіння у підпіллі»

03.11.2016 22:32
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
9
У рамках Тижня вшанування пам’яті величних постатей України «Живе телебачення» презентує фільм «Володимир Стернюк: служіння у підпіллі».

Фільм висвітлює життя підпільного єпископа Української Греко-Католицької Церкви Володимира Стернюка, який протягом 20 років очолював заборонену Церкву в Україні як місцеблюститель Глави УГКЦ. В умовах переслідування митрополит зумів виховати ціле покоління молодих священиків, а на зламі 80-90-х років ХХ століття вивести Греко-Католицьку Церкву з підпілля.

У фільмі зібрані свідчення близьких співробітників владики Володимира, його вихованців-священиків із підпільної семінарії, підпільного єпископа УГКЦ Юліана Вороновського. Віднайдено двох свідків, які перебували в одній камері з майбутнім єпископом під час його ув'язнення у 1947 році, записане інтерв'ю з викладачем медичного училища, в якому навчався Володимир Стернюк після повернення із заслання.

Автори акцентують увагу на твердій позиції митрополита у стосунках з контролюючими органами Радянського Союзу. Розповідають про методи тиску та провокації, які застосовувало КГБ, щоб змусити владику Володимира зректися архиєрейського уряду.

У стрічці використано матеріали з архіву митрополита Володимира Стернюка, з фондів Інституту історії Церкви УКУ, Музею історії релігії та численних приватних збірок. Демонструються унікальні фото з 50-х років, коли єпископ працював фельдшером швидкої допомоги, та відеозапис підпільних священичих свячень, здійснених митрополитом Стернюком у 1988 році.

Документальний фільм «Володимир Стернюк: служіння у підпіллі» створено рекламно-продюсерським центром «Стар-ТВ» спільно зі Львівською архиєпархією УГКЦ.

Довідка

1 листопада 2016 року з благословення владики Ігоря, Архиєпископа і Митрополита Львівського УГКЦ, прес-служба Львівської архиєпархії у співпраці з БО «Українська Кіно Ініціатива» розпочала медійний тиждень вшанування пам’яті величних постатей України. Упродовж тижня в ефірах українського телебачення з’являться документальні фільми, присвячені історії Церкви: «Спадщина Андрея Шептицького», «Йосип Сліпий: молитва за Україну», «Володимир Стернюк: служіння в підпіллі», «УГКЦ: невідомий літопис» та «Отець Кадило».

Департамент інформації УГКЦ

 

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні