УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Створено Громадський центр пенітенціарної реформи

10.06.2016 11:55
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
1
9 червня 2016 року в Українському кризовому медіа-центрі відбувся брифінг «Пенітенціарна ідея - основа реформи кримінально-виконавчої системи, пропозиції капеланів і фахівців пенітенціарної справи».

Під час цієї події, яка була присвячена річниці підписання Президентом України закону про в'язничне капеланство, учасники прес-конференції - члени Душпастирської ради при ДКВС і пенітенціарії - озвучили ідею про сворення Громадського центру пенітенціарної реформи.

Центр запропоновано як незалежний простір для публічного обговорення й моніторингу пенітенціарної реформи. До його організації долучилися фахівці пенітенціарної справи, науковці, представники громадських організацій і духовенство. Концепція роботи цього громадського органу полягає у публічному діалозі суспільства з представниками міністерства Юстиції, профільного комітету Верховної Ради України, експертами-науковцями, і фахівцями пенітенціаріями на предмет змін у кримінально-виконавчій сфері. 

Учасники прес-конференції ствердили, що християнські Церкви мають тривалу й безперервну традицію пенітенціарного служіння протягом двох тисячоліть. Душпастирі готові й надалі співпрацювати на засадах соціального партнерства у зціленні причин і наслідків злочинності. Вони висловили сподівання, що реформування системи відбуватиметься в дусі пенітенціарної ідеї, яка сприяє примиренню та інтеграції громадян, котрі потрапили в конфлікт із законом, а професія пенітенціарія матиме відповідне визнання у суспільстві та гідну людини винагороду і соціальний захист. 

Окрім того, вони висловили занепокоєння з приводу поспішного впровадження реформи, що може негативно позначитися на становищі персоналу пенітенціарної служби, який і до того не був соціально і морально захищений. Досі пенітенціарна реформа, на жаль, не стала плодом співпраці держави і громадських та релігійних організацій. Це може потягнути непередбачувані негативні наслідки для держави і суспільства.

Представники Церков у Душпастирські раді при ДКВС України висловили думку, що винесення в’язниць за межі міста спричинить подальше відчуження наших громадян від суспільства та маргіналізацію проблем ув’язнених і персоналу. Також з уст священиків прозвучало переконання, що на території Лук'янівської в'язниці для належного вшанування пам'яті жертв політичних репресій необхідно створити музей жертв тоталітарних режимів, включивши його до національного історико-меморіального комплексу.

Учасники брифінгу:

1) пастор Рустам Фатуллаєв, Голова Душпастирської ради при Державній кримінально-виконавчій службі України.

2) протоієрей Павло Основенко, голова Відділу по взаємодії з пенітенціарними установами Української Православної Церкви Київського Патріархату. 

3) пастор Ігор Лук'янов, помічник старшого єпископа УХЄЦ з державно- церковних та міжконфесійних відносин

4) протоієрей Костянтин Пантелей, керівник Відділу душпастирства у пенітенціарній системі України Патріаршої курії УГКЦ;

5) Сергій Старенький, Глава ДПтС України 2014 року;

6) Наталія Калашник, доктор педагогічних наук, професор Університету Тараса Шевченка

7) Максим Палій, кандидат юридичних наук, доцент, заступник начальника Інституту Кримінально-виконавчої служби,  член президії ВГО "Асоціація кримінального права".

prison-pastoral.blogspot.com

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні