УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

У Тернополі освятили студентський храм

26.05.2015 15:13
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
13
24 травня у Тернополі Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій (Семенюк) на території Галицького коледжу імені В'ячеслава Чорновола освятив студентську церкву на честь Покрова Пресвятої Богородиці, яка покликана стати духовною святинею для студентів та жителів мікрорайону.

Храм уже з першого погляду вабить і зачаровує своїм архітектурним вирішенням і налаштовує на умиротворення, відчуття перебування у Батьківському домі, адже насправді з моменту освячення у святині з любові Отця і благодаті Святого Духа у Пресвятій Євхаристій оселився Ісус Христос.

Проект храму виконано в сучасній інтерпретації «галицької» сакральної дерев'яної архітектури відомим львівським зодчим, головним архітектором майстерні «Розвій» при монастирі монахів-студитів Романом Суликом. Споглядаючи цю дивовижну святиню, усвідомлюєш, що вона покликана стати цікавим та унікальним мистецьким об’єктом, духовною прикрасою для Тернополя. Після храму Зарваницької Матері Божої у Старому парку та лемківської церкви по вулиці Львівській - це третя дерев’яна святиня обласного центру.

Ще задовго до означеного часу до храму у барвистих вишиванках поспішали студенти, викладачі очолювані директором коледжу Марією Баб’юк, та жителі мікрорайону, а з моменту освячення – парафіяни. З душевною теплотою, хлібом-сіллю молодь вітала митрополита Василія, котрий у притаманній йому манері щиро дякував, благословив та спілкувався з найменшими парафіянами і всіма присутніми.

Відтак відбувся чин освячення церкви та Архиєрейська Божественна Літургія, в якій митрополиту співслужили священики тернопільських парафій, друзі настоятеля зі студентських років, котрі душпастирюють у Києві, а також особливий гість – папський легат для греко-католиків у Казахстані та Середній Азії отець Василь Говера.

У своєму зверненні до громади преосвященний Василій зазначив, що «Храм – місце зустрічі людини зі своїм Творцем. Тут відбувається Богоявлення». Особливі слова були звернені до студентської молоді, котра перебуватиме під особливою Божою опікою та покровом Пресвятої Богородиці. Храм найменовано на честь свята Покрови Пресвятої Богородиці, саме тому весь навчальний заклад буде під Її заступництвом. «У храмі хлопці і дівчата зможуть знаходить душевний спокій і розраду... Тут перебуває Христос, який потішить нас, Він розрадить і дасть нам добру думку, Він поведе нас доброю дорогою».

На завершення урочистого Богослужіння за сприяння та меценатство архиєпископ Тернопільсько-Зборівський Василій нагородив подячними грамотами міського голову Тернополя Сергія Надала, директора коледжу Марію Баб’юк, отця Петра Порохонька та Олега Харишина, фундаторів Мирослава Павловського, Валерію Шевчука, Івана Ільчишина. Мирослав Павловський отримав подячну грамоту від Блаженнішого Святослава, Глави УГКЦ, за найбільшу жертовність.

Пані Марія, дякуючи митрополиту за молитву та благословення, наголосила на необхідності співпраці Церкви і держави у вихованні молодого покоління: «Маючи духовні та національні надбання, ми побудуємо Європу в Україні. Я свято вірю, що Христова свіча, яка буде запалюватися і горіти у нашій церкві, єднатиме нас у молитві, а Боже благословення буде приносити у кожну нашу родину здоров'я і радість».

День освячення храму був особливим для отців Петра Порохонька, котрий відповідав за будівництво, та Олега Харишина, настоятеля парафії Покрова Пресвятої Богородиці, котрі доклали чимало зусиль, аби нова церква стала своєрідною сакральною перлиною нашого краю.

На завершення урочиcтостей у небо полинула благальна молитва за мир в Україні та відбулося освячення води.

Прес-служба Тернопільсько-Зборівської архиєпархії

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні