УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Сестра Христофора Буштин: «Католицька школа у світі вважається “лабораторією миру та порозуміння”»

22.04.2015 14:21
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
1
Учнями католицьких шкіл можуть бути як католики, так і православні, протестанти, мусульмани і навіть атеїсти. Вимогою щодо учнів цієї школи інших релігійних уподобань є повага до християнських цінностей. Це означає, що діти та їхні батьки можуть і не бути християнами, але вони повинні усвідомлювати те, в яку школу вони йдуть навчатися.

Про це сказала с. Христофора Буштин, голова Комісії УГКЦ у справах освіти та виховання, у відеоблозі для «Живого.ТБ», розповідаючи про особливості католицької школи.

Загалом же, за її словами, християнські цінності є загальнолюдськими, тому католицька школа в різних країнах світу вважається «лабораторією миру та порозуміння». Наприклад, у Боснії та Герцеговині в таких школах вчать співжиття мусульман, православних та католиків. В Єгипті мусульмани, за їхнім законодавством, мають місце для своєї молитви в католицькій школі. «Існує стереотип, що католицька школа виховує семінаристів та монахинь, − продовжує розповідати монахиня. – Таке буває. Однак потрібно враховувати, що ці покликання є Божими і їх ще потрібно відкрити, зрозуміти і ними жити».

Католицька школа вчить не просто розрізняти добро і зло. Вона навчає критеріїв, за якими можна це пізнавати. «Однак є і невеликий відсоток випускників, які вибирають духовний сан. Хочу зауважити, що всі випускники католицьких шкіл є людьми активними, які шукають реалізації своїх талантів у різних сферах», – сказала голова Комісії УГКЦ у справах освіти та виховання.

Розповідаючи про проблематику, сприйняття та розвиток католицьких шкіл в Україні, с. Христофора додала, що однією з проблем є те, що Церква, за чинним законодавством, як інституція, не має права засновувати освітніх інституцій. Лише приватні особи, які є членами Церкви, можуть це робити. А ще − упередження суспільства щодо якості такої освіти: «Існує стереотип, що все релігійне не серйозне і не наукове, що це пострадянська спадщина».

 

Департамент інформації УГКЦ

 

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні