УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Про підпілля УГКЦ в Підгірцях зняли фільм

17.12.2014 15:09
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
12
Парафія храму Священномученика Миколая Чарнецького та новомучеників УГКЦ в селі Підгірці пропонує до 25-річчя виходу Української Греко-Католицької Церкви переглянути документальний фільм про життя Церкви в підпіллі.

У Підгірцях, що на Бродівщині Львівської області, до 1939 року не було жодної іншої Церкви, крім Греко-Католицької. Але після приходу радянської влади ситуація кардинально змінилася: УГКЦ ліквідували, оскільки Церква стала оплотом боротьби проти сталінського фашизму, тоталітаризму та колективізації… І запровадили Православну Церкву Московського патріархату.

У фільмі робиться акцент на духовності та героїзмі священиків та вірних у час підпілля УГКЦ в Підгірцях. Особливу увагу приділено постаті отця Василя Пришляка, який був парохом у селі з 1920 років. 1946 році був засуджений НКВС на 10 років каторжних робіт. Отець Василь був рушійною силою релігійного, громадського та політичного життя Підгірців.

У фільмі свої пам’ятні свідчення того періоду дають жителі сила Підгірці. Вони розповідають, що отець Василь був безстрашний і безкомпромісний щодо сталінського режиму.

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні