УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

З історії УГКЦ. Гаївки у Львові у 1991 році

27.04.2014 21:54
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
5
Запрошуємо переглянути відеорозповідь про традиційні Великодні гаївки в музеї «Шевченківський гай» у Львові. Відео з квітня 1991 року.

У роки «перебудови» і боротьби за незалежність України святкування Великодня у Шевченківському гаю набрало особливого значення. Гаївки, організовані львівськими молодіжними товариствами, збирали тисячі мешканців міста. Ця традиція живе у Львові до сьогодні.

Після виходу УГКЦ з підпілля до святкувань у Шевченківському гаю відкрито долучилося духовенство і монашество УГКЦ. У квітні 1991 року, після повернення до України, на Великодні гаївки вперше завітав Глава УГКЦ, Блаженніший Мирослав Іван (Любачівський).

Патріарха супроводжували митрополит Володимир (Стернюк), місцеблюститель Глави УГКЦ в часи переслідувань, та єпископ Юліан (Вороновський), ректор Львівської семінарії. На відео також присутні єпарх УГКЦ із Саскатуна (Канада) владика Василь (Філевич), протоархимандрит Василіанського чину о. Ісидор Патрило, священики о. Іван Дацько, о. Кен Новаківський та інші.

Відео з архіву Прес-служби УГКЦ 1991 року. Опубліковано у квітні 2014 року з нагоди 25 річниці виходу УГКЦ з підпілля та 100-річчя від народження Блаженнішого Мирослава Івана (Любачівського). Відеомонтаж – Тарас Бабенчук.

 

Департамент інформації УГКЦ

Медіа по темі:

Останні публікації

Популярні