УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ЦЕРКВА

Глава УГКЦ: «Ми народ, у якого вкрали історію»

21.02.2013 17:02
ГОЛОСУЮ! рейтинг ugcc.tv
30
Для нас, українців, бути собою – означає будувати «український світ».

«Український світ» – це світ вільної людини, народу, який народився більше ніж тисяча років тому під час Хрещення Русі. Про це сказав Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) в інтерв’ю російському виданню «Независимая газета», відповідаючи на запитання, у чому полягає концепція українців.

Глава Церкви підкреслює, що українці – народ, у якого вкрали історію, і сталося це на догоду певним імперським ідеологіям. Тому коли ми говоримо про «український світ», то не маємо на увазі концепцію протистояння комусь. Натомість ідея «русского міра», каже Блаженніший Святослав, «базується на ідеологічній основі, яка не має нічого спільного ні з Церквою, ні з історією».

«Це концепція, в якій свого часу ЦК КПРС побачив вдалий ідеологічний інструмент. Зараз ця псевдонаукова платформа реанімується, як імперіалістична ідея відновлення Радянського Союзу. Ідея "спільної колиски", коли переноситься в суспільство, проявляється в таких ось ініціативах об'єднавчого референдуму. Коли її переносять на церковну платформу, то з'являються ідеї так званого "русского міра", хоча правильно його назвати "російський світ". Ми дуже чітко розуміємо, що за цим стоїть, яка причина і які цілі цього. Думаю, в освіченої людини, як в Україні, так і в Росії, спроби реанімувати такі пустоцвіти радянської ідеології можуть викликати лише іронію. Українці мають свою, зовсім іншу концепцію», – вважає Предстоятель УГКЦ.

Він пригадав, що свого часу концепцію українця сформулював його «великий попередник Йосиф Сліпий». «Вона полягає в одній простій фразі: "Бути собою". Для нас, українців, бути собою - означає будувати "український світ"», – завершив Глава УГКЦ.

Останні публікації

Популярні